ponedeljek, 3. marec 2014

Struktura dlake in dlačnega mešička in fiziologija

Struktura dlačnega mešička in dlak

Dlaka je proizvod dlačnega folikla (DF) in je sestavljena iz notranje sredice (medule), skorje (korteks) in zunanje vrhnjice (kutikule) (sliki 1 in 2). Kutikula sestoji iz sploščenih poroženelih celic, ki spominjajo na strešnike ali luske, ki potekajo od korenine proti konici dlake in so zasidrane med podobne, v nasprotno smer potekajoče, poroženele celice DF (slika 3). Rastoče (anagene) dlake so še dodatno zasidrane v čebulici (bulbus) DF (slika 4). Dlačni folikli so razvrščeni praviloma v skupine (compound hair follicles) (slika 5), kar je v nasprotju s posamezno razporejenimi lasnimi mešički pri ljudeh.

Slika 1: Histološki prikaz strukture dlake z medulo v sredini, z veliko tanjšo skorjo (korteks) in zunanjo kutikulo

Slika 2: Struktura dlake prikazana z elektronskim mikroskopom

Slika 3: Histološki prikaz povezave med dlako in dlačnim foliklom

Slika 4: Histološki prikaz čebulice dlačnega mešička

Slika 5: Histološki prikaz skupine dlačnih mešičkov v prečnem prerezu
Na trihogramu imajo dlake izpuljene v anageni fazi širše korenine. V nasproju je telogena dlaka na svojem spodnjem delu oblikovana kot puščica (slika 6).

Slika 6: Trihogram dlake pri zdravem psu

Fiziologija las

Pri ljudeh je večina lasnih mešičkov v anageni fazi, kar je v nasprotju s psom ali mačko, kjer se dlačni mešiček nenehno ciklično spreminja. Generalno gledano je nekje 40% dlak vedno v telogeni fazi. Seveda obstajajo izjeme, kot so na primer pudli, ki imajo večino dlačnih mešičkov v anageni fazi.
Drug primer so nordijske pasme psov, ki imajo izredno razvito sezonalno menjavanje dlak (več anagenih DF v topleših letnih časih, pozimi pa so DF večinoma v fazi mirovanja).

Dlačni mešiček se nenehno ciklično spreminja v naslednjih stopnjah (povzeto po Moniki Welle):
 1. Anagena stopnja (stopnja rasti) – V tej fazi se dlake aktivno tvorijo iz hitro proliferajočih celic (keratinocitov) v matrici čebulice.
 2. Katagena stopnja (prehodna stopnja) – V tem obdobju prevladuje v čebulici apoptoza (odmiranje celic), celice matrice se ne razmnožujejo več in pride do regresije čebulice in papila se premakne izven DM.
 3. Telogena stopnja (stopnja mirovanja) – V tem obdobju je dlačna čebulica zakrnela, sledi proces poroženevanja. Dlaka je pripravljena na izpadanje.
 4. Eksogena stopnja (stopnja izpadanja) – To je faza aktivnega izpadanja dlake. Mehanizmi tega procesa še niso natančno dognani, seveda pa imajo velik pomen pri tem mehanične sile, ki nastanejo ko začne spodaj rasti nova dlaka.
 5. Kenogena stopnja – Ta izraz je v uporabi v veterinarski šele kratek čas. Predstavlja obdobje telogenega dlačnega folikla brez dlake. Velikokrat jih lahko najdemo v prevelikem številu pri obolenjih dlačnega ciklusa (hormonalna obolenja).
Ilustracija fiziologije dlake (© Marta Meissner)

 Na ciklus rasti dlake vpliva veliko dejavnikov:
 • Individualno genetsko ozadje, starost, spol
 • Telesna regija
 • Hormoni
 • Neurogena stimulacija
 • Prehrana, zdravstveno stanje
 • Okoljski faktorji (dolžina dneva ali fotoperioda, temperature okolja, nega dlake, fizikalne poškodbe dlake)
 • Zdravila
 • Intrinzični faktorji (faktorji rasti ali ti. growth factors, citokini kot npr. TGFb, IGF)
 • Molekularni mehanizmi (signalne molekule, transkripcijski faktorji kot npr. Wnt, Shh, BMP)

Ni komentarjev:

Objavite komentar